latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 14/03/2023
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

16. marta 2023. godine držana je 36. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2022. i plan rada za 2023. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Živojinu Perišiću, dipl. maš. inž.

 


Predstavlјanje knjige

Dalјinsko grejanje – projektovanje cevne mreže

Autor: Dragan Šoškić, dipl. inž. maš.

Sreda, 28. septembar 2022.
12.00 časova
Sala na III spratu Doma inženjera "Nikola Tesla"
Kneza Miloša 9, Beograd

Ovaj rukopis je rezultat četrdesetogodišnjeg rada, njenog autora u oblasti projektovanja, izvođenja radova i vođenja stručnog nadzora na objektima dalјinskog grejanja.
 

Dalјinsko grejanjeU knjizi je posebna pažnja posvećena optimizaciji cevne mreže dalјinskog grejanja, uzimajući u obzir veći broj parametara. Autor koristi namenske softvere pomoću kojih se dobija želјeno potreban broj varijantnih rešenja tako da je moguće izabrati cilјano najpovolјnije tehno-ekonomsko rešenje. Na taj način analiziraju se, pored cevi i cevne opreme, podsistemi dalјinskog grejanja (pumpne podstanice, izolacija, termomehaničke dilatacije i sl.) a vreme i broj angažovanih lјudi neuporedivo je manje u odnosu na vreme pre korišćenja računara za projektovanje. Krajnji rezultat su jednoznačni osnovni parametri za izradu projektne dokumentacije.

Uzimajući u obzir da se cevna mreža u gradskim područima najčešće postavlјa podzemno, kao i da su tehnologije proizvodnje i montaže predizolovane opreme znatno napredovale, značajan deo knjige obuhvata prikaz projektovanja i izvođenja predizolovanog cevovoda. Osim projektovanja značajan deo rukopisa se odnosi i na izvođenje radova dalјinskog grejanja.

Priloženi crteži, fotografije i tabele rečito prikazuju nove tehnologije i materijale koji se koriste u tim tehničkim sistemima. Autor daje primere projekata i/ili objekata koje je radio kao i sublimirano lično višedecenijsko iskustvo.

Na kraju knjige su prikazani novi standardi i preporuke iz te oblasti.

Rekli su o knjizi

Knjiga kolege Dragana Šoškića, aktivnog i višedecenijskog člana Društva za KGH, prikazuje uvek aktuelnu problematiku, prikazanu na današnjem stepenu tehničko-tehnološkog razvoja i služi kao pomoć u učenju ili razjašnjavanju neke njene podoblasti.

Prof. dr Branislav Todorović

Multidisciplinarni tekst metodološki je dobro napisan, počev od procene potrebnog toplotnog fluksa naselјa koje se analizira, konfiguracije cevne mreže, termičkog i hidrauličnog proračuna kao i proračuna čvrstoće cevovoda.

Prof. dr Milovan Živković

Izdavačkom odboru SMEITS-a se preporučuje da prihvati rukopis i izda knjigu koja će dobro doći stručnoj javnosti, tim pre što se ta oblast na fakultetima ne predaje kao poseban predmet.

Mr. Radoje Kremzer


O autoru…

Dragan Šoškić, dipl. inž. maš., završio je 1977. godine Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Grupa za termotehniku. Radio je u Fabrici vagona Kralјevo, GPO „Kablar“, Kralјevo i Elektroprivredi Srbije na poslovima projektovanja, rukovođenju i organizaciji poslova na izvođenju radova iz oblasti termoenergetike, termotehnike, procesnog i rudarskog mašinstva. Nosilac je svih stručnih licenci iz tih oblasti. Odlukom Upravnog odbor EPS-a 2006. god. postavlјen je za osnivača i prvog Direktora PD „Toplifikacija“, Lazarevac. Trenutno vodi inženjering firmu „Megainženjer“ iz Lazarevca.

Dobitnik je Medalјe KGH za dugogodišnju zapaženu saradnju u aktivnostima Društva za KGH Srbije, doprinosu širenja njegovog međunarodnog ugleda i širenju znanja i tehnologije za postizanje energetske efikasnosti građevinskih objekata i sistema u njima.

Povodom jubilarnog, 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, dobitnik je posebnog Priznanja za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i dugogodišnju podršku Kongresu o KGH 1970–2019.
Generalni pokrovitelj  
54. Međunarodnog kongresa o KGH 

Elcom Trade


Pokrovitelj izložbe u okviru
54. Međunarodnog kongresa o KGH