latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 25/09/2020
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

16. marta 2023. godine držana je 36. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2022. i plan rada za 2023. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Živojinu Perišiću, dipl. maš. inž.

 


Prikaz PROCESING-a 2020.

33. Međunarodni Kongres o procesnoj industriji, koji organizuje Društvo za procesnu tehniku pri SMEITS-u, održan je 10. septembra 2020. u hotelu „Zepter“ u Beogradu.


U pripremi 33. Procesinga bilo je odlučeno da se održi u Vrdniku na Fruškoj Gori u saradnji sa kolegama iz Novog Sada (FTN i TF), u prvoj nedelji juna ove godine. Poremećaji izazvani pandemijom uticali su i na pripremu Kongresa. Promenjen je termin, lokacija i planirano vreme trajanja (sa manjim brojem radova, bez okruglog stola).

Svečanom otvaranju Kongresa, u četvrtak 10. septembra 2020, u 9.30 h, predsedavao je prof. dr Aleksandar Jovović (predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a) sa Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.


Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku

Na otvaranju skupa učesnicima i gostima obratili su se prof. dr Aleksandar Jovović i prof. dr Miroslav Stanojević koji su predstavili Program kongresa i aktivnosti Društva za procesnu tehniku.


Prof. dr Miroslav Stanojević, predsednik Organizacionog odbora 33. Procesinga

Prof. dr Bratislav Blagojević predsednik SMEITS-a pozdravio je učesnike Kongresa i govorio o aktivnostima SMEITS-a na održavanju stručnih skupova.


Prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a

Ispred Mašinskog Fakulteta u Beogradu skup je u ime Dekana pozdravio prodekan prof. dr Milan Gojak. Ispred Tehnološkog fakulteta u Beogradu učesnicima skupa obratila se prof. dr Mirjana Kijevčanin.


Prof. dr Milan Gojak, prodekan Mašinskog fakulteta u Beogradu


Prof. dr Mirjana Kijevčanin, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd

Na kraju se učesnicima obratio prof. dr Martin Bogner dugogodišnji predsednik Organizacionog odbora Procesinga i proglasio Kongres otvorenim.

 Prof. dr Martin Bogner

Po tradiciji na otvaranju Procesinga dodeljena su priznanja Društva za procesnu tehniku. Žiri za dodelu nagrada je bio u sastavu: predsednik prof. dr Aleksandar Petrović (Mašinski fakultet u Beogradu), članovi: prof. dr Marko Obradović (Mašinski fakultet u Beogradu), docent dr. Dušan Todorović (Mašinski fakultet u Beogradu). Priznanje o izuzetnom doprinosu procesnoj tehnici za 2020. godinu dodeljeno je dipl. inž. maš. Ivanu Radetiću.

Međunarodni karakter Procesinga ove godine ostvaren je prijavljenim radovima inostranih učesnika, kao i članovima Naučnog odbora iz 9 zemalja. Zvanični jezici za izlaganje radova na Kongresu bili su srpski i engleski. Jedan broj radova od strane domaćih autora dostavljen je i na engleskom jeziku, a rezimei svih radova objavljeni su na srpskom i engleskom u Zborniku rezimea.

U Naučnom i Organizacionom odboru ovogodišnjeg kongresa bili su prisutni predstavnici mašinskih i tehnoloških fakulteta iz Srbije (Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva i Leskovca), kao i mašinskih fakulteta zemalja regiona (Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Rumunije) gde je oblast procesne tehnike zastupljena u nastavi i sa kojima se poslednjih godina razvija saradnja.

Program 33. Procesinga obuhvatio je 11 tematskih oblasti: 1. Procesne tehnologije; 2. Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja; 3. Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji; 4. Energetska efikasnost u industriji; 5. Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji; 6. Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji; 7. Sušenje i sušare; 8. Gasna tehnika; 9. Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja; 10. Мerenja i upravljanje u procesnoj industriji; 11. Tehnička regulativa, standardizacija i sistem kvaliteta.

Po tradiciji osnovna tematika Procesinga obuhvatila je oblasti: projektovanja i razvoja u procesnoj industriji; konstruisanja mašina, aparata i uređaja; pripreme i vođenja izgradnje i montaže industrijskih postrojenja; industrijskih i laboratorijskih merenja; ispitivanja i atestiranja materijala, proizvoda, mašina i aparata; istraživanja i razvoja nove opreme i industrijskih sistema.

Razvoj novih tehnologija kao i potrebe povećanja energetske efikasnosti, uštede energije, korišćenja obnovljivih izvora energije, tretmana svih vrsta otpadnih materija, uvođenja koncepta cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine u procesnoj industriji, nametnulo je da se ove teme uključe i u program Procesinga.

Tradicija Procesinga je i održavanje okruglih stolova sa posebno izdvojenim temama, što je ove godine izostalo zbog okolnosti izazvanih pandemijom.

Naučno-stručni odbor 33. Procesinga posle obavljenih recenzija prihvatio je za izlaganje i uvrstio u Program ukupno 23 rada. Autori radova su dostavili pripremljene prezentacije u jednoobraznoj formi koja je bila definisana za skup.

Štampani Zbornik rezimea radova (na srpskom i engleskom jeziku) obuhvata program Procesinga 2020 i sve prihvaćene radove razvrstane u jedanaest tematskih oblasti. Radovi u celini će biti nakon Kongresa objavljeni u formi zbornika radova sa CIP i ISBN brojem. Jedan broj izloženih radova dobiće oznaku DOI što obezbeđuje znatno veću vidljivost i citiranost tekstova.

Uporedo sa uobičajenim načinom objavljivanja zbornika – preuzimanjem sa sajta – zbornik radova 33. Procesinga biće objavljen i na sajtu SMEITS-ovih izdanja (www.izdanja.smeits.rs). To je platforma koja zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i citiranost, što će naročito znati da cene autori radova iz akademske zajednice.

Izabrani radovi će biti objavljeni u časopisu „Procesna tehnika“ u 2020. godini. Postoji mogućnost da se neki radovi izloženi na Procesingu 2020. predlože za objavljivanje u časopisu „FM Transactions“ (M24) koji je vidljiv na Scopus-u.

Suorganizator Procesinga 2020. bio je Univerzitet u Beogradu-Mašinski fakultet (Katedra za procesnu tehiku). I ove godine nastavljena je saradnja sa predstavnicima Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu kroz uključivanje u Društvo za procesnu tehniku, organizaciju Procesinga i prijavu značajnog broja radova.

Održavanje 33. Procesinga finansijski je pomoglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Programski pokrovitelji Procesinga 2020. bili su:

  • Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd,
  • Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
  • Departman za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
  • Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
  • Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Beograd,
  • Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Niš,

Sponzori koji su pomogli održavanje Procesing-a 2020. bili su: Ayvaz, Grundfos, GasTeh, Wilo, Bosch i Tipo Kotlogradnja.

Nakon završenih izlaganja, učesnici su nastavili druženje u prijatnom ambijentu bašte restorana hotela „Zepter“.

 
 
 

Prof. dr Miroslav Stanojević
predsednik Organizacionog odbora Procesinga 2020.Generalni pokrovitelj  
54. Međunarodnog kongresa o KGH 

Elcom Trade


Pokrovitelj izložbe u okviru
54. Međunarodnog kongresa o KGH