latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 21/05/2020 14:40:45
   


Prijava i registracija



Registrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Vesti

Izdanja SMEITS-a i u čuvenoj beogradskoj knjižari „Geca Kon“

Odnedavno se na policama knjižare „Geca Kon“, u Knez Mihajlovoj ulici broj 12, u Beogradu, mogu naći i izabrana SMEITS-ova izdanja. U njoj se knjige prodaju po punoj ceni, dok prodaja izdanja sa članskim i studentskim popustom ostaje kod izdavača.

 

Knjižaru i izdavačku kuću za srpsku i stranu književnost 1901. otvorio je cenjeni izdavač i knjižar, osnivač i predsednik Udruženja srpskih knjižara, Geca Kon (1873–1941). U tom prostoru su se okupljali vodeći književnici i intelektualci sa početka veka: Slobodan Jovanović, Branislav Nušić, Andra Gavrilović, Jaša Prodanović, Božidar Knežević, Miloš Crnjanski i mnogi drugi.

Knjižaru na početku rata streljanog Gece Kona nasleđuje 1944. godine Prosveta, koja postaje najveća izdavačka kuća u tadašnjoj Jugoslaviji. U najboljim godinama izdavaštva objavljivala je u proseku svakog dana po jednu knjigu, a nekada i više od jedne. Nema iole značajnijeg pisca u prošlom veku koji nije bar jedno svoje delo objavio u toj izdavačkoj kući. Na čelu Prosvete, na dužnosti direktora i u njenom uređivačkom odboru bili su mnogi poznati jugoslovenski pisci.

Naziv "Prosveta" knjižara ima do 1990, kada opet postaje knjižara „Geca Kon“, koja je 2009. roglašena kulturnim spomenikom.

Sve vesti | Naslovna

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH