latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 01/11/2019
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

16. marta 2023. godine držana je 36. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2022. i plan rada za 2023. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Živojinu Perišiću, dipl. maš. inž.

 Zbornik radova

undefined  

Zbornik radova 7. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije dostupan je u režimu otvorenog pristupa. Objavljeni članci mogu se koristiti u skladu sa licencom https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/. Zbornik (20 Mb) se može preuzeti klikom na sliku diska. 

Prikaz 7. MKOIEE

Sedma međunarodna konferencija o obnovlјivim izvorima električne energije (7. MKOIEE) održana je 17. i 18. oktobra 2019. godine u Domu inženjera i tehničara „Nikola Tesla" u Beogradu. Konferenciju je organizovalo Društvo za obnovlјive izvore električne energije (DOIEE) koje u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) postoji od 2010. godine. 

Osnovni cilj 7. MKOIEE bio je analiza uporednih prednosti i nedostataka savremenih rešenja u oblasti obnovljivih izvora električne energije u svetu i kod nas, i da se obezbedi plodotvorna razmena kompetentnih mišljenja i ideja vezanih za razvoj i primenu ovih izvora.

Imajući u vidu da je sve veća potrošnja svih vidova energije dovela do globalnog porasta emisije ugljen-dioksida na rekordnih 33,1 gigatona (Gt), prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, u čemu emisija gasova iz sektora za proizvodnje električne energije čini gotovo dve trećine ovog rasta, što za posledicu ima sve veće klimatske promene, smatra se da je za dopunjavanje električnih vozila najbolje rešenje primena svih vrsta obnovljivih izvora električne energije čemu je posvećena tribina pod nazivom „Električna vozila ‒ juče, danas i sutra“ održana u petak, 18. оktobra.

Rad dvodnevne konferencije, koji je pratilo je oko 150 učesnika, odvijao se kroz 4 sesije. Od preko 40 prijavljenih radova za izlaganje je prihvaćeno 39. Prvog dana konferencije bilo je izloženo 20, a drugog 7 radova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije finansijski je podržalo i ovogodišnju Konferenciju.

 

Svečano otvaranje vodio je dr Zoran Nikolić, predsednik Društva za OIEE.
U radnom predsedništvu bili su i prof. dr Zoran Stević, prof. dr Slađana Alagić,
mr Ilija Radovanović i Žarko Ševaljević

Nakon svečanog otvaranja usledila je plenarna sesija sa četiri rada.

Prvo plenarno predavanje pod nazivom: Kvantitativna i kvalitativna analiza elemenata od betona u vetroparku (Quantitative and qualitative analysis of concrete elements in wind park) izložio je prvi autor Aleksandar Savić sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Koautori su bili Zoran Stević, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Sanja Martinović i Milica Vlahović, iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Tatjana Volkov Husović, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Dr Aleksandar Savić

Sledila su još tri predavanja po pozivu:

Ispitivanje erozione otpornosti keramike za primenu u elektrotehnici (Examining erosion resistance of ceramics for electrical engineering applications) autora Milice Vlahović i Sanje Martinović, iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, Zorana Stevića, iz Univerziteta u Beogradu, TF Bor, ETF, CIK, Aleksandara Savića sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Tatjane Volkov Husović, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Prof. dr Tatjana Volkov-Husović

Instrukcije u zakonskim regulativama za potencijalno toksične metale u zemljištu kao (ne)obnovljivom prirodnom resursu (Instructions in legislative regulations for the potentially toxic metals in soil as a (non-)renewable natural resource), autora Slađane Č. Alagić sa Univerziteta u Beogradu, Tehnički fakultet u Boru.

 

Prof. dr Slađana Alagić

Neki aspekti korišćenja novih elektronskih platformi u realizaciji sistema za primenu obnovljivih izvora električne energije (Some aspects of the use of new electronic platforms in the implementation of the system for the application of renewable electricity sources), autora Predraga Stolića sa Tehničkog fakulteta u Boru, Danijele Milošević, sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Univerziteta u Kragujevcu i Zorana Stevića, sa Tehničkog fakulteta u Boru.

 

Mr Predrag Stolić

Izuzetno zapaženo i interesantno predavanje pod nazivom Izazovi u izgradnji novih vetrolelektrana u Srbiji - tehnička rešenja i procedure (Challenges in construction of new windfarms in Serbia – technical solutions and procedures) održao je Gojko Dotlić koji je rad napisao sa Nikolom Gažo, obojica iz GOPA Intec Gmbh.

 

Mr Gojko Dotlić

U sesiji Životna sredina, održivost i politika izloženo je 6 radova. U sesiji Energetski izvori i skladištenje energije izloženo je 8 radova. U sesiji Energetska efikasnost izložena su 3 rada.

Drugog dana je u okviru sesije Aplikacije i usluge izloženo je 6 radova čime su završena usmena izlaganja radova.

Tribinu „Električna vozila – juče, danas i sutra“ akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Preko 100 učesnika imalo je priliku da pogleda trkački automobil “Drumska strela” parkiran pored zgrade Doma inženjera i tehničara „Nikola Tesla".

Тim Tenfore Drumska Strela, prvi srpski Formula Student tim okuplja grupu ambicioznih studenata Univerziteta u Beogradu koja radi na izradi osmog takmičarskog vozila sa kojim će, kao i prethodnih osam godina, predstavljati svoj Univerzitet, kao i Republiku Srbiju na jednom od najprestižnijih svetskih inženjerskih takmičenja – Formula Student. Drumska strela učestvuje na takmičenjima u u Evropi gde će na stazama dokazuje svoje performanse. Projekat se tokom cele sezone fokusira na razvijanje i unapređenje potencijala mladih kroz podsticanje ka pronalaženju najboljih mogućih inženjerskih i drugih rešenja za konkretne probleme sa kojima se studenti susreću tokom samog projekta.

 

Tim Električna Strela osnovali su nekadašnji članovi Formula Student tima Tenfore Drumska Strela, u oktobru 2018. godine. Oni su odlučili da znanje stečeno u timu iskoriste za realizaciju najambicioznijeg projekta do sada. Njihov zadatak je da za manje od dve godine razviju i konstruišu prototip trkačkog automobila na električni pogon za neprofesionalne autocross ili sprint trke. Električna Strela će se takmičiti u klasi e-formula sa više od 150 studentskih timova iz celog sveta.

Bilo je mnogo pitanja i odgovora ispred samog automobila i u nastavku programa u sali. Nakon toga, studenti ETF-a predstavili i električni bicikl sa kojim su osvojili prvu nagradu na svetskom univerzitetskom takmičenju International Future Energy Challenge.

 

Lazar Nikolovski i Miloš Milešević predstavljaju H-Bridges

Zatim je g. Srđan Stopnja, prikazao električni bicikl koji kompanija domaća kompanija E prime uspešno proizvodi i prodaje u zemlji i inostranstvu. Bicikli E prime odlikuju se kvalitetom, inovativnim idejama, modernim dizajnom, odličnim radnim karakteristikama i pristupačnim cenama. U ponudi su bicikli, tricikli kao i solarne stanice za punjenje baterija bez priključenja na mrežu.

 

G. Srđan Stoponja predstavlja električni bicikl

U okviru nastavka Tribine dr Zoran Nikolić, iz Instituta tehničkih nauka SANU održao je dva predavanja pod nazivom:

1. Istorija električnih vozila, ušteda energije i smanjenje emisije gasova staklene bašte i

3. Projektovanje električnog pogona

Prof. dr Zoran Stević, profesor Tehničkog fakulteta u Boru i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održao je predavanja pod nazivom:

3. Osnovni tipovi električnih vozila i razvoj

4. Osnovne komponente električnih vozila

Učesnici tribine

Na kraju konferencije, predsednik DOIEE dr Zoran Nikolić istakao je da je uveren da je organizovanje i rad ovog naučnog skupa opravdalo ukazano poverenje. Zahvalio je na uloženom trudu Organizacionom odboru i Naučnom odboru 7. MKOIEE i napomenuo da će se i 8. MKOIEE održati sledećeg oktobra u Beogradu.

Dr Zoran Nikolić,
predsednik Organizacionog odbora 7. MKOIEEGeneralni pokrovitelj  
54. Međunarodnog kongresa o KGH 

Elcom Trade


Pokrovitelj izložbe u okviru
54. Međunarodnog kongresa o KGH