latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 06/11/2017
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

2. marta 2022. godine držana je 34. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2021. i plan rada za 2022. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Martinu Bogneru, dipl. maš. inž.

 


Izveštaj o 5. MKOIEE

 

Peta međunarodna konferencija o obnovlјivim izvorima električne energije (5. MKOIEE) održana je 12. i 13. oktobra 2017. godine u „Japanskom salonu" Sava centra u Beogradu. Konferenciju je organizovalo Društvo za obnovlјive izvore električne energije (DOIEE) koje u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) postoji od 2010. godine.

Cilјevi Konferencije bili su: promovisanje naučnih ideja i rezultata istraživanja, razvoja i korišćenja OIEE, unapređenje tehnologije za korišćenje OIEE kao osnovnih ili dopunskih izvora električne energije, informisanje i obrazovanje javnosti o prednostima i mogućnostima korišćenja OIEE-a, promovisanje lokalnih i globalnih interesa u primeni OIEE, promovisanje racionalne upotrebe potrošača električne energije radi smanjenja potrošnje i postizanja veće energetske efikasnosti, afirmacija OIEE kao održivih izvora električne energije i predlaganje rešenja koja odgovaraju ekonomskoj moći i budućem razvoju.

 

undefined Osnovne teme konferencije bile su: životna sredina, održivost i politika, energetski izvori i skladištenje energije, aplikacije i usluge.

Skup je otvoren za javnost s cilјem podizanja nivoa obaveštenosti o svim problemima, kao i izražene spremnosti da se učestvuje u dijalogu sa onima koji donose odluke.

Štampan je zbornik rezimea radova, dok je zbornik radova objavlјen na CD-u, sa svojim CIP-om i ISBN-om. Zbornk radova je slobodan za preuzimanje - klikom na sliku.

Konferenciji je prisustvovalo preko 150 učesnika. večanost otvaranja Konferencije vodio je dr Zoran Nikolić, predsednik Društva za obnovlјive izvore električne energije i poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u Beogradu učesnicima konferencije i uspešan rad 5. MKOIEE.

Dr Zoran Nikolić

Prof. dr Budimir Sudimac, prodekan Arhitektonskog fakulteta je pozdravio učesnike skupa, poželeo uspešan rad i ukazao na značaj arhitekata u praktičnoj primeni sistema obnovlјivih izvora električne energije. Pored toga, ukazao je na značaj edukacije stanovništva u korišćenju obnovlјivih izvora energije a radi zaštite životne sredine.

Prof. dr Budimir Sudimac

Prof. dr Aleksandar Gajić, član nadzornog odbora EPS-a je zahvalio na pozivu i ukazao na značaj korišćenja obnovlјivih izvora energije u zaštiti životne sredine.

Prof. dr Aleksandar Gajić

Predsednik SMEITS-a, dr Milovan Živković, ukazao je na nehuman odnos prema prirodi radi stvaranja materijalnih dobara. Posebno je pohvalio početnu inicijativu Stevana Šamšalovića, koji na žalost nije više među nama, za održavanju konferencije MKOIEE.

Dr Milovan Živković

Predsednik je podsetio da osim tog skupa, SMEITS organizuje i Procesing, Kongres i izložbu o KGH, kao i seminare - poput odlično posećenog seminara o toplotnim pumpama održanog uoči 5. MKOIEE. Na kraju je predsednik SMEITS-a svečano otvorio konferenciju.

Konferencija je trajala dva dana i bila je organizovana u 4 sesije. Od 39 radova prihvaćenih za objavljivanje, izloženo je njih 27.

Prvog dana, u plenarnoj sesiji su izložena 2 rada.

Prvo plenarno predavanje pod nazivom: „Primena low-cost senzora i sistema za monitoring aerozagađenja" (Using Low-Cost Sensors and Systems for Air Pollution Monitoring), Više Tasića, iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, bilo je posvećeno korišćenju jeftinih senzora za monitoring aerozagađenja, u realnom vremenu, a radi očuvanja zdrave životne sredine. Naglasak je stavlјen na praktično iskustvo u primeni senzora za merenje koncentracije suspendovanih čestica.

Drugo plenarno predavanje pod nazivom „Uticaj emisije ekstremno niskofrekventnog magnetnog polјa na korisnike prenosnih računara" (The Influence of the Extremely Low Frequency Magnetic Field Emission to the Enviromental Neighborhood of the Laptop Users), Darka Brodića iz Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu, Bor, bilo je posvećeno problemu emisije izuzetno niskog frekventnog magnetnog polјa kome su izloženi korisnicima laptopa. Preporučuje se korišćenje prenosnih računara sa menjim negativnim uticajem magnetskog polјa proizvedenog iz prenosnih računara.

U sesiji Životna sredina, održivost i politika, izloženo je pet radova. U sesiji Energetski izvori i skladištenje energije, prvog dana izloženo je pet radova a drugog još jedan rad. U okviru sesije Aplikacije i usluge ukupno je izloženo 14 radova.

Na kraju konferencije, predsednik Društva za OIEE, dr Zoran Nikolić, istakao je da je uveren da je organizovanje i rad ovog naučnog skupa opravdalo ukazano poverenje. Zahvalio je na uloženom trudu Organizacionom odboru i Naučnom odboru 5. MKOIEE i posebno članu Naučnog odbora dr Mili Pucar, predsedniku Naučnog odbora prof. dr Zoranu Steviću i kancelariji SMEITS-a. Skup je završen najavom 6. MKOIEE koja će se održati oktobra meseca 2018. godine.

Može se zaklјučiti da je 5 Međunarodna konferencija o obnovlјivim izvorima električne energije stvorila permanentni interes istraživača, a što se ogleda u broju prispelih radova. Zaklјučeno je da bi sistemi obnovlјivih izvora električne energije snažnije zaživeli, neophodno je doneti određene odluke na državnom nivou, što bi ubrzalo primenu takvih sistema i povećalo energetsku nezavisnost. Osnovno je smanjenje poreza za nabavku komponenti ovakvih sistema, povećanje broja i finansiranja istraživačkih projekata iz oblasti obnovlјivih izvora energije, zatim uprošćavanje postupka za povezivanje ovih sistema sa elektroenergetskom mrežom, povećanje kvota za otkup električne energije iz obnovljivih izvora i stvaranje reverzibilne elektrane velikog kapaciteta za skladištenje električne energije.

 

Generalni pokrovitelj

 

Medijski pokrovitelj 

Po završetku Konferencije svi gosti su nastavili druženje uz Oproštajni ručak u restoranu Sava centra. 

Dr Zoran Nikolić,
predsednik Organizacionog odbora 5. MKOIEE
Dr Zoran Stević,
predsednik Međunarodnog naučnog odbora 5. MKOIEE

Prezentacije radova

  

PRIMENA LOW-COST SENZORA I SISTEMA ZA MONITORING AEROZAGAĐENJAUSING LOW-COST SENSORS AND SYSTEMS FOR AIR POLLUTION MONITORINGViša TASIĆ
Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor

  

UTICAJ EMISIJE EKSTREMNO NISKOFREKVENTNOG MAGNETNOG POLJA NA KORISNIKE PRENOSNIH RAČUNARATHE INFLUENCE OF THE EXTREMELY LOW FREQUENCY MAGNETIC FIELD EMISSION TO THE ENVIROMENTAL NEIGHBORHOOD OF THE LAPTOP USERSDarko BRODIĆ
TF Bor Technical Faculty in Bor, University of Belgrade, Bor

EKOLOŠKA SVEST I EKOLOŠKO OBRAZOVANJE U SREDINAMA SA INDUSTRIJSKIM IZVORIMA ZAGAĐENJA

ENVIRONMENTAL AWARENESS AND ENVIRONMENTAL EDUCATION IN COMMUNITIES WITH INDUSTRIAL SOURCES OF POLLUTION

Snežana UROŠEVIĆ, Dejan RIZNIĆ, Zoran STEVIĆ
Tehnički fakultet u Boru, Univerzitet u Beogradu, Bor

  

SOM KLASIFIKACIJA SA PRIMENOM NA EMISIJU ZRAČENJA MAGNETNOG POLJA U OKOLINI LAPTOP ISPRAVLJAČA

SELF-ORGANIZING MAPS CLASSIFICATION WITH APPLICATION TO LAPTOP'S ADAPTERS MAGNETIC FIELD

Darko BRODIĆ1), Alessia AMELIO2)
1) Technical Faculty in Bor, University of Belgrade, Bor, Serbia
2) DIMES, University of Calabria, Rende, Italy 

  

ANAEROBNA DIGESTIJA ORGANSKOG ČVRSTOG OTPADA: PERSPEKTIVE I ISTRAŽIVAČKA DOSTIGNUĆA

ANAEROBIC DIFESTION OF ORGANIC WASTE: PERSPECTIVES AND RESEARCH ACHIEVEMENTS

Andrijana STOJANOVIĆ1), Dragoljub ŽIVKOVIĆ2), Marko MANČIĆ2)
1) Institute of Nuclear Sciences Vinca, University of Belgrade
2) Faculty of Mechanical Engineering, University of Nis

  

STANJE I PERSPEKTIVE SOLARNE ENERGETIKE U SRBIJI

CURRENT STATE AND PROSPECTS OF SOLAR ENERGY IN SERBIA

Tomislav M. PAVLOVIĆ, Dragana D. MILOSAVLJEVIĆ
Univeristy of Nis, Faculty of Science and Mathematics, Department of Physics, Nis

  

PORODIČNA KUĆA NULTE POTROŠNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U SRBIJ

THE ZERO ELECTRIC ENERGY FAMILY HOUSE IN SERBIA

Zoran NIKOLIĆ1), Dušan NIKOLIĆ2) 
1) Institut tehničkih nauka SANU, Beograd
2) Entura, Melbourne, Victoria, Australia

  

DUALNO  OBRAZOVANJE U OBLASTI OBNOVLJIVIH  IZVORA ENERGIJE I ENERGETSKE EFIKASNOSTI U OBRAZOVNOM SISTEMU REPUBLIKE  SRBIJE

DUAL EDUCATION IN THE AREA OF RENEWABLE ENERGY SOURCES AND ENERGY EFFICIENCY IN THE EDUCATION SYSTEM OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Marjan Lj. IVANOV1), Saša SKOKO2), Violeta DIMIĆ3), Marina ĆURIĆ4), Aleksandra HERCEG-ROKNIĆ4), Aleksandar SAVIĆ5), Mirjana ĐURIŠIĆ6)
1) Secondary Technical School „Mihajlo Pupin“, Kula, Serbia, ) Electro-technical School „Mihajlo Pupin“, Novi Sad, Serbia
3) Electro-technical School „Nikola Tesla“, Niš, Serbia, 4) Secondary Technical School „Mihajlo Pupin“, Kula, Serbia, 5) Electro-technical School „Rade Končar“, Belgrade, 6) Electro-technical School „Zemun“, Belgrade

Predstavljanje sponzora 

undefined „Projekat Slatina: Kogenerativno postrojenje 5MW na biomasu sa postrojenjem za sušenje drvene sečke“, Srđan Šobat iz firme GGE ESCO; Beograd

  

ZGRADE NETO-NULTE POTROŠNJE ENERGIJE SA ASPEKTA KORIŠĆENJA FOTONAPONSKIH PANELA

ZERO-NET ENERGY BUILDINGS FROM ASPECTS OF PV USAGE 

Jasna RADULOVIĆ, Danijela NIKOLIĆ, Jasmina SKERLIĆ, Mina VASKOVIĆ, Vesna RANKOVIĆ
Faculty of  Engineering, University at Kragujevac, Serbia

  

ANALIZA PONAŠANJA MALE HIDROELEKTRANE U ELEKTRODISTRIBUTIVNOM SISTEMU

ANALYSIS OF TERVOL SMALL HYDROPOWER PLANT AT A REGION OF DISTRIBUTION SYSTEM

Astrit BARDHI, Flamur BIDAJ, Alfred PJETRI
Polytechnic University of Tirana (UPT), Faculty of Electrical Engineering

  

ANALITIČKI MODEL ZA ODREĐIVANJE TEMPERATURE FOTONAPONSKOG MODULA ZASNOVAN NA PRINCIPU ODRŽANJA ENERGIJE

AN ANALYTICAL MODEL FOR ESTIMATING THE TEMPERATURE OF A PHOTOVOLTAIC MODULE BASED ON THE PRINCIPLE OF ENERGY BALANCE

Bojan PEROVIĆ, Dardan KLIMENTA, Miroljub JEVTIĆ, Miloš MILOVANOVIĆ
University of Priština in Kosovska Mitrovica, Faculty of Technical Sciences, Kosovska Mitrovica, Serbia

 

ANALIZA UTICAJA PARAMETARA MONOKRISTALNIH I POLIKRISTALNIH SILICIJUMSKIH SOLARNIH ĆELIJA

STUDY OF THE INFLUENCE OF PARAMETERS ON SILICON MONOCRYSTALLINE AND POLYCRYSTALLINE IN SOLAR CONVERTERS

Mohammed Abdelkader OUARIDHENE, Mohammed BENATALLAH, Abderrahim BENMOUSSAT
CUTAM university center of Tamanrasset, Algeria

  

ANALIZA STABILNOSTI FREKVENTNO ZAVISNIH KOMPONENATA U SISTEMIMA SOLARNIH I VETRO GENERATORA

STABILITY ANALYSIS OF FREQUENCY-DEPENDENT COMPONENTS INCLUDED IN THE SYSTEM’S WORK OPTIMIZATION OF SOLAR AND WIND ENERGY GENERATION

Hanna UKHINA, Tykhon SYTNIKOV, Valery SYTNIKOV
Odessa National Polytechnic University, Ukraine

  

HRONOLOŠKI SISTEM PRAĆENJA SUNCA KOD MOBILNOG SOLARNOG GENERATORA IMP MSEG

THE CHRONOLOGICAL SYSTEM OF SOLAR TRACKING IMPLEMENTED ON MOBILE SOLAR GENERATOR - IMP MSEG

Đorđe URUKALO, Željko V. DESPOTOVIĆ, Miloš JOVANOVIĆ
“Mihajlo Pupin” Institute, University of Belgrade, Belgrade

  

MATERIJALI ZA APSORPCIJU SVETLOSNOG ZRAČENЈA I PRETVARANЈE U TOPLOTNU ILI ELEKTRIČNU ENERGIJU

MATERIALS FOR ABSORPTION OF LIGHT AND CONVERSION INTO HEAT OR ELECTRICAL ENERGY

Zoran KARASTOJKOVIĆ1), Milesa SREĆKOVIĆ2), Nikola BAJIĆ3), Zoran JANJUŠEVIĆ4)
1) Technical college, Belgrad; 2) Faculty of electrical engineering, Belgrade; 3) IHIS Technoexperts, Belgrade; 4) Institute for technology of nuclear and other mineral raw materials, Belgrade

 

PUNJAČ BATERIJE SUPERKONDENZATORA SA IZJEDNAČENJEM NAPONA

SUPERCAPACITOR BATTERY CHARGER WITH VOLTAGE EQUILIZING

Yuliia KOZHUSHKO, Tetiana RYZHAKOVA, Oleksandr BONDARENKO, Zoran STEVIC
National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”
 

  

PRIMENA SUPERKONDENZATORA ZA SKLADIŠTENJE ENERGIJE KOD SOLARNIH SISTEMA

APPLICATION OF SUPERCAPACITORS FOR ENERGY STORAGE IN SOLAR SYSTEMS

Zoran STEVIĆ1), Mirjana RAJČIĆ – VUJASINOVIĆ1), Miša STEVIĆ2), Ilija RADOVANOVIĆ3)

1) Technical Faculty Bor, University of Belgrade, Bor, Serbia; 2) Mikroelektronika, Batajnički put bb, Belgrade, Serbia; 3) School of Electrical Engineering - University of Belgrade, Innovation center of School of Electrical Engineering in Belgrade, Serbia

 

MAKSIMIZIRANJE PERFORMANSI SOLARNOG SISTEMA ZA ZAGREVANJE SANITARNE TOPLE VODE U FUNKCIJI OPTIMALNOG POLOŽAJA SOLARNOG PRIJEMNIKA

MAXIMIZING PERFORMANCES OF A SOLAR DOMESTIC HOT WATER SYSTEM THROUGH OPTIMUM POSITION OF THE SOLAR COLLECTOR 

Jasmina SKERLIĆ, Danijela NIKOLIĆ, Dubravka ŽIVKOVIĆ, Jasna RADULOVIĆ
Fakultet inženjerskih nauka, Kragujevac

 

SOLARNA ENERGIJA KAO ODRŽIVI IZVOR ENERGIJE

SOLAR POWER AS SUSTAINABLE ENERGY SOURCE

Sanja PETROVIĆ1), Mirjana RAJČIĆ-VUJASINOVIĆ2), Zoran STEVIĆ2), Ivana JOVANOVIĆ1), Slađana KRSTIĆ1)
1) Mining and Metallurgy Institute, Bor, Serbia; 2) University of Belgrade, Technical faculty in Bor, Serbia

 

NANOMATERIJALI I NANOFLUIDI – NOVI MATERIJALI ZA SOLARNE SISTEME INTEGRISANE U OMOTAČ ZGRADE

NANOMATERIALS AND NANOFLUIDS – NEW MATERIALS FOR BUILDING INTEGRATED SOLAR THERMAL SYSTEMS

Danijela NIKOLIĆ, Jasmna SKERLIĆ, Jasna RADULOVIĆ, Dubravka ŽIVKOVIĆ, Blaža STOJANOVIĆ
Faculty of engineering, University at Kragujevac, Serbia

  

MOGUĆNOSTI KORIŠENJA SOLARNE ENERGIJE POSTAVLJANJEM  PV PANELA NA RAVNIM KROVOVIMA JAVNIH OBJEKATA. STUDIJA SLUČAJA: PIJACA U BLOKU 44 NA NOVOM BEOGRADU - MODELSKI PRISTUP

POSSIBILITY OF USING THE SOLAR ENERY BY INSATLLING THE PV PANELS ON FLAT ROOFS OF PUBLIC BUILDINGS. CASE STUDY: MARKET IN BLOCK 44 IN NEW BELGRADE - MODEL-BASED APPROACH

Mila PUCAR, Borjan BRANKOV
Institut za arhitekturu i urbanizam, Beograd

 

RAČUNARSKI SISTEM ZA TERMALNU ANALIZU MATERIJALA 

COMPUTER CONTROLLED SYSTEM FOR THERMAL ANALYSIS OF MATERIALS

Milan RADIVOJEVIC1), Misa STEVIĆ2), Zoran STEVIĆ3)
1) Mining and metallurgy institute Bor; 2) Mikroelektronika, Belgrade; 3) University of Belgrade, TF Bor

  

RAZVOJ I PRIMENA 3D ŠTAMPAČA

DEVELOPMENT AND APPLICATION OF 3D PRINTERS

Misa STEVIĆ1), Milan RADIVOJEVIC2), Zoran STEVIĆ
1) Mikroelektronika, Belgrade; 2) Mining and metallurgy institute Bor; 3) University of Belgrade, TF Bor

  

ENERGETSKI EFIKASNI PULSNO-REVERZNI REŽIMI GALVANIZACIJE

ENERGY EFFICIENT PULSE-REVERSE REGIMES OF ELECTRODEPOSITION

Zoran STEVIĆ1), Milica VLAHOVIĆ2), Sanja MARTINOVIĆ2), Stevan DIMITRIJEVIĆ3), Silvana DIMITRIJEVIĆ4), Miša STEVIĆ5)
1) Technical Faculty Bor, University of Belgrade, Bor, Serbia; 2) Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Belgrade, Serbia; 3) Innovation Center of Faculty of Technology and Metallurgy Ltd., University of Belgrade,  Belgrade, Serbia; 4) Mining and Metallurgy Institute Bor, Bor, Serbia; 5) Mikroelektronika, Belgrade, Serbia

 

ISPITIVANJE VREMENA VEZIVANJA CEMENTNIH MEŠAVINA KOJE SADRŽE LETEĆI PEPEO

TESTING THE SETTING TIME OF CEMENT MIXTURES CONTAINING FLY ASH

Ivana JOVANOVIĆ1), Sanja PETROVIĆ1), Zoran STEVIĆ2), Daniel KRŽANOVIĆ1), Srđana MAGDALINOVIĆ1), Ljiljana MILIČIĆ3)
1) Mining and Metallurgy Institute Bor, Bor, Serbia; 2) Technical Faculty in Bor, Bor, Serbia; 3) Institute for testing of materials - IMS, Belgrade

  

DOBIJANJE BEZKADMIJUMSKIH LEGURA SREBRA ZA TVDRO LEMLJENJE RECIKLAŽOM ELEKTRONSKOG ŠKARTA 

OBTAINING OF THE CADMIUM-FREE SILVER BRAZING ALLOYS FROM E-SCRAP

Stevan P. DIMITRIJEVIĆ1), Silvana B. DIMITRIJEVIĆ2), Zoran M. STEVIĆ3), Biserka T. TRUMIĆ2), Aleksandra T. IVANOVIĆ2)
1) Innovation Center Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Belgrade; 2) Mining and Metallurgy Institute Bor, Serbia; 3) Technical Faculty Bor, University of Belgrade, Bor, Serbia

  

ISTORIJA PREVLAKA ZLATA

HISTORY OF GOLD COATINGS

Silvana B. DIMITRIJEVIĆ1), Mirjana RAJČIĆ-VUJASINOVIĆ2), Zoran M. STEVIĆ2), Biserka T. TRUMIĆ1), Aleksandra T. IVANOVIĆ1), Stevan P. DIMITRIJEVIĆ3)
1) Mining and Metallurgy Institute Bor, Bor, Serbia; 2) Technical Faculty Bor, University of Belgrade, Bor, Serbia; 3) Innovation Center Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Belgrade
 

  

ANALIZA INDIKATORA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE KOD POSTOJEĆIH ZGRADA

THE ANALYSIS OF ENERGY EFFICIENCY INDICATORS AND RENEWABLE ENERGY SOURCES FOR EXISTING BUILDINGS

Mimica MILOŠEVIĆ1), Dušan MILOŠEVIĆ2), Violeta DIMIĆ3), Dragan STEVIĆ4), Ana STANOJEVIĆ5)
1) Faculty of Construction Management, University “Union-Nikola Tesla”, Belgrade; 2) Faculty of Electronic Engineering, University of Niš; 3) Electrotechnical School “Nikola Tesla”, Niš; 4) Faculty of Technical Science, University of Kosovska Mitrovica, Kosovska Mitrovica, Serbia; 5) Faculty of Civil Engineering and Architecture, University of Niš, Niš, Serbia

  

EDUKATVNA LABORATORIJSKA POSTAVKA KASKADNE REGULACIJE MOTORA JEDNOSMERNE STRUJE BAZIRANE NA DSPACE1104 PLATFORMI

EDUCATIONAL LABORATORY SETUP OF DC MOTOR CASCADE CONTROL BASED ON DSPACE1104 PLATFORM
Marko ROSIĆ, Sanja ANTIĆ, Miroslav BJEKIĆ, Vojislav VUJIČIĆ
Faculty of Technical Sciences Čačak, University of Kragujevac, Serbia

  

MONITORING MALIH HIDROELEKTRANA PRIMENOM TERMOVIZIJE 

MONITORING OF SMALL HYDROPOWER PLANTS USING THERMOGRAPHY
Dragan MILENKOVIC, Dejan TANIKIC, Zoran STEVIC
University of Belgrade, Technical faculty in Bor, Serbia

 

SINTEZA UPRAVLJAČKIH SISTEMA VENTILACIJE PUTNIČKIH AUTOMOBILA

SYNTHESIS OF CONTROL SYSTEMS VENTILATION PASSENGER CARS
Victor BUSHER, Valery SYTNIKOV, Victorija JARMOLOVICH
Odessa National Polytechnic University, Ukraine

 

IOT OSNOVE: LORA MREŽE

THE IOT BASES: LORA NETWORKS

Vojkan NIKOLIĆ, Nada BEGENIŠIĆ
MOI RS, Kapsch d.o.o. Beograd

 

METODA I UREĐAJ ZA TRANSFORMACIJU SIGNALA PARAMETARSKIH SENZORA

METHOD AND DEVICE FOR TRANSFORMING SIGNALS FROM PARAMETRIC TYPE SENSORS
Elena PONOMARYOVA
kraine, Dnepr, Prydniprovsk State Academy of Civil Engineering and Architecture, Department of Information and measuring technologies and systems

  

KONTROLA PRITISKA U IRIGACIONOM "OFF-GRID" FOTONAPONSKOM SISTEMU BAZIRANOM NA MOBILNOM SOLARNOM GENERATORU

THE PRESSURE CONTROL IN IRRIGATION "OFF-GRID" PHOTOVOLTAIC SYSTEM BASED ON MOBILE SOLAR GENERATOR
Željko V. DESPOTOVIĆ1), Milovan MAJSTOROVIĆ2), Miloš D. JOVANOVIĆ1), Ilija STEVANOVIĆ1)
1) „Mihajlo Pupin“ Institute, University of Belgrade, Belgrade
2) School of Electrical Engineering, University of Belgrade, Belgrade

  

POSTUPCI OJAČAVANЈA POVRŠINE TURBINSKIH LOPATICA IZ TERMOELEKTRANA 

SURFACE HARDENING METHODS OF STEAM TURBINE BLADES
Zoran KARASTOJKOVIĆ1), Momo DERETA2), Milesa SREĆKOVIĆ3), Nikola BAJIĆ4), Zoran JANJUŠEVIĆ5), dragan STOJILJKOVIĆ6)
1) Technical college, Beograd; 2) Vostok 7 –Ros-Sorab, Ruma, Serbia; 3) Faculty of electrical engineering, Belgrade; 4) IHIS Technoexperts, Belgrade; 5) Institute for technology of nuclear and other mineral raw materials, Belgrade; 6) SPIT, Bošnjace, Serbia

  

PRIMENA NAUKE O PODACIMA U RADU SA OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

USE OF DATA SCIENCE IN THE RENEWABLE ENERGY RESOURCES
Predrag STOLIĆ1), Danijela MILOŠEVIĆ2), Zoran STEVIĆ1)
1) TF Bor, 2) FTN Čačak

  

VIŠEKANALNA SENZORSKA MERENJA U FOG COMPUTING ARHITEKTURI ZA MONITORING SISTEMA OBNOVLJIVIH IVZORA ENERGIJE 

MULTI CHANNEL SENSOR MEASUREMENTS IN FOG COMPUTING ARCHITECTURE FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES SYSTEMS MONITORING

Ilija RADOVANOVIĆ1), Đorđe KLISIĆ2) Ivan POPOVIĆ2) 
1) School of Electrical Engineering, University of Belgrade, Innovation Center of School of Electrical Engineering in Belgrade, Belgrade,
2) School of Electrical Engineering, University of Belgrade, Belgrade

 

FAZI EKSPERTSKI OPTIMIZACIONI MODEL KAO MATEMATIČKA PODRŠKA UPRAVLJANJU PROJEKTIMA VODNIH RESURSA

FUZZY EXPERT OPTIMIZATION MODEL AS MATHEMATICAL SUPPORT IN PROJECT MANAGEMENT ON WATER RESOURCES
Svetlana STEVOVIC
Innovation Center, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade

  

TERMODINAMIČKA ANALIZA GEOTERMALNE TERMOELEKTRANE NA BAZI RANKINOVOG CIKLUSA S ORGANSKIM FLUIDOM-PRIMJER GEOTERMALNOG POLJA REČICE BLIZU KARLOVCA

THERMODYNAMIC ANALYSIS OF ORGANIC RANKINE CYCLE BASED ON GEOTHERMAL POWER PLANT - CASE STUDY OF GEOTHERMAL FIELD REČICA NEAR KARLOVAC
Nenad MUSTAPIĆ, Marko DRAGIĆ, Marko VREŠ
Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska


Elcom Trade


Generalni pokrovitelj  
52. Međunarodnog kongresa o KGH 

 

Trox

Pokrovitelj izložbe u okviru
52. Međunarodnog kongresa o KGH