latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 12/06/2017
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

2. marta 2022. godine držana je 34. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2021. i plan rada za 2022. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Martinu Bogneru, dipl. maš. inž.

 


Prikaz 29. Procesinga

Sava centar, 2. i 3. jun 2016.

29. Međunarodni Kongres o procesnoj industriji koji organizuje Društvo za procesnu tehniku SMEITS-a održan je 2. i 3. juna 2016. u Sava centru u Beogradu. U toku dva dana rada na Kongresu je bilo preko 150 učesnika (inženjera iz privrede, naučnih radnika sa fakulteta, iz raznih instituta). Po tradiciji, učesnici kongresa bili su i studenti usmerenja procesne tehnike.  

undefined Za ovaj skup bilo je prihvaćeno 50 radova za koje su dostavljeni apstrakti. Do predviđenog roka dostavljeno je 44 rada u celini koji su posle obavljene recenzije uvršćeni u zvanični program skupa. Autori radova su dostavili pripremljene prezentacije u jednoobraznoj formi koja je bila definisana za skup.

Zbornik izloženih radova sa brojem ISBN i paginacijom može se preuzeti klikom na sliku diska (48 Mb). 

Na otvaranju skupa učesnicima i gostima obratili su se prof. dr Miroslav Stanojević (predsednik Organizacionog odbora, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu) i prof. dr Aleksandar Jovović (predsednik Naučno-stručnog odbora, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu). 

 undefined

Gosti na otvaranju Procesinga '16, "Japanski salon" Sava centra u Beogradu 

 

Dr Milovan Živković, prof. dr Miroslav Stanojević i prof. dr Aleksandar Jovović (s leva)
predsedavaju otvaranju Procesinga '16 

 

Znakovi programskih pokrovitelja i sponzora Procesinga '16

undefined 

  

Sponzori  

Bosch    ITN Group        gasteh

• • •  

 

Prisutnima su se obratili gosti skupa, predstavnici programskih pokrovitelja. 

 • Gospodin Dragan Satarić, analitičar za energetiku, rudarstvo i energetsku efikasnost, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;
 • Gospodin Dušan Stokić, sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Privredne komore Srbije;
 • Gospođa Bilјana Gajić, samostalni savetnik u Centru za edukacije i upravlјanje projektima, Privredne komore Beograda;
 • Gospođa Biserka Švarc, iz Inženjerske komore Srbije;
 • Gospodin prof. dr Cvetko Crnojević, prodekan Mašinskog fakulteta iz Beograda;
 • Gospodin prof. dr Petar Uskoković, prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda;
 • Gospodin prof. dr Dimitrije Voronjec, iz generacije profesora koja je uvela u nastavu oblast procesnog inženjerstva i dugogodišnjeg učesnika skupova Procesing,
 • Gospodin dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a koji je otvorio Procesing 2016. 
undefined

Prof. dr Aleksandar Jovović
predsednik Naučn-stručnog odbora
Procesinga '16 

 

undefined

Prof. dr Miroslav Stanojević
predsednik Organizacionog odbora
Procesinga '16 

 

undefined

Dragan Satarić,
analitičar za energetiku, rudarstvo i energetsku efikasnost u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 

 

Dušan Stokić
sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, iz Privredne komore Srbije

 

undefined 

Bilјana Gajić, 
samostalni savetnik u Centru za edukacije i upravlјanje projektima, Privredne komore Beograda 
 

Biserka Švarc,
član Upravnog odbora
Inženjerske komore Srbije

 

 undefined

Prof. dr Cvetko Crnojević,
prodekan, Mašinski fakultet
Univerziteta u Beogradu

 

Prof. dr Petar Uskoković,
prodekan, Tehnološko-metalurški fakultet
Univerziteta u Beogradu 


 undefined

Prof. dr Dimitrije Voronjec,
doajen Procesinga
 

 

Dr Milovan Živković,
predsednik SMEITS-a 

 

U prethodne dve godine Procesing je organizovan u neposrednoj saradnji sa privrednim organizacijama koje su bile generalni pokrovitelјi. Godine 2014. kongres je održan u prostorijama kompanije Messer Tehnogas u Beogradu, a 2015, u Inđiji uz pokrovitelјstvo preduzeća GasTeh iz Inđije. Dominantne teme kongresa, održanih uvodnih predavanja i okruglih stolova su bile iz oblasti kojima se bave ova preduzeća. 

Za razliku od dva prethodna kongresa, Procesing '16 nije imao određenu tematsku orijentaciju, što se videlo i po prijavljenim radovima u okviru sedam osnovnih tematskih celina kongresa.

Radove za ovogodišnji skup prijavilo je oko 140 autora i koautora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske. Autori radova su, pored mašinskih inženjera, bili i inženjeri drugih struka (tehnologije, elektrotehnike, i dr.) koji se bave različitim delatnostima u procesnoj tehnici. Radove su prijavili autori sa 18 fakulteta, 7 instituta i 19 radnih organizacija.

U jednom broju radova prikazana su rešenja primenjena u praksi, a njihove prezentacije pobudile su posebno interesovanje učesnika.

Pored izlaganja radova po tematskim grupama u okviru programa Procesinga 2015. drugog dana održan je okrugli sto na temu "Okolnosti  primene  novog  pravilnika  o  naknadi troskova  u sudskim postupcima („Sl. glasnik RS“, br. 9/2016)". Okrugli sto je organizovan u cilju razmene dosadašnjih iskustva sudskih veštaka i forenzičara mašinske i elektro struke, kao i razmatranju načina definisanja naknada i naplate troskova u sudskim postupcima. Posebna pažnja u diskusiji bila je posvećena novim okolnostima koje donosi primena novog Pravilnika (Pravilnik o naknadi troskova u sudskim postupcima, „Sl. glasnik RS“, br. 9/2016) objavljenog u februaru 2016. godine i koji uređuje ovu oblast.

U programom predviđenim terminima, svoje proizvodne programe vezane za procesnu tehniku predstavili su koleginice i kolege iz firmi sponzora Wilo, Bosh i Grundfos. Prikazali su opremu iz svojih proizvodnih programa sa rešenjima za uštedu energije i smanjenju nepovoljnih uticaja na okolinu.

Procesing 2016. uvršten je u program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja inženjera nosilaca licenci Inženjerske komore Srbije. Tako je za učesnike prvog dana Procesinga predviđeno 10 bodova, a drugog 5, dok je za autore radova koji su članovi IKS, predviđeno po 10 bodova. Veliki broj inženjera članova Komore pokazuje da ovaj vid aktivnosti treba dalje razvijati. Ciljne grupe su bile: diplomirani inženjeri mašinstva, odgovorni projektanti - 330, 332, 333, 381; diplomirani inženjeri elektrotehnike, odgovorni projektanti - 352, 381; diplomirani inženjeri tehnologije, odgovorni projektanti - 371. Među prijavljenima bilo je inženjera iz svih ciljnih grupa. Za učesnike su bili pripremljeni testovi sa pitanjima koja su se odnosila na tematiku pojedinih radova izloženih na skupu.

Štampan je Zbornik rezimea (ukupno 50 radova, podeljenih u sedam tematskih oblasti) sa Programom rada skupa. U drugom delu Zbornika je tekst pod naslovom „Procesno inženjerstvo kao grana tehnike u nastavi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu“, autora prof. dr Miroslava Stanojevića.

Radovi koji su izloženi na skupu biće objavljeni u celini u Zborniku sa paginacijom i brojem ISBN. Zbornik će biti dostupan za slobodno preuzimanje na ovoj strani.

Jedan broj radova će biti odabran za obljavljivanje u časopisu „Procesna tehnika“ 2016. godini u izdanju SMEITS-a. Redakcija časopisa „FM Transactions“ (M24), vidljivog na Scopusu, objaviće izabrane radove izložene na Procesingu '16.

Kao što je uobičajeno na svečanosti otvaranja ovog skupa, i na otvaranju Procesinga '16 dodeljene su povelje Društva za procesnu tehniku SMEITS-a: za doprinos u oblasti procesne tehnike, najbolji prijavljeni rad za skup, kao i za za najbolji diplomski (master) rad u 2015/2016. godini.

Žiri za dodelu nagrada ove godine bio je u sastavu Zoran Radibratović, dipl. inž. maš., predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a, prof. dr Srbislav Genić, Mašinski fakultet u Beogradu, prof. dr Dejan Radić, Mašinski fakultet u Beogradu.

Prof. dr Dejan Radić je saopštio odluke Žirija i uručio povelje.

Povelju za doprinos u oblasti procesne tehnike dobio je prof. dr Radivoje Topić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Kriterijum za izbor najboljih radova prihvaćenih za Procesing ’16 odnosio se na prikaze određenih inženjerskih rešenja sa tehničkim obrazloženjima za primenu u praksi. Ovogodišnji laureati su:

Tomislav Simonović, Sanja Vladić, Mirjana Stamenić, Nikola Tanasić i Goran Jankes, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, za rad pod naslovom „Unapređenje sistema za iskorišćenje toplote dimnih gasova na izlazu iz vrelouljnog kotla nominalne snage 4 MW“.

Jelena Nikolić, LAD GROUP, Beograd, Martina Balać, Aleksandar Petrović i Nebojša Manić, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za rad pod naslovom „Aeracioni postupak pri prečišćavanju otpadnih voda sa plivajućim cevima“. Ovaj rad nije bio izložen.

Povelje za najbolji diplomski (master rad) odbranjen u školskoj 2015/2016. godini dobili su Igor Ivetić, za rad pod naslovom „Idejno rešenјe postrojenјa i opreme za korišćenјe biogasa dobijenog iz tretmana otpadnih voda sa farme svinјa kapaciteta 5000 tovljenika“, i Andrija Petrović, za rad pod naslovom „Konceptualno rešenje i ekonomska procena rada sistema za proizvodnju električne energije na bazi organskog Rankinovog ciklusa“.

Čestitamo svim dobitnicima.  

  Priznanje za osobite rezultate dugogodišnjeg naučnog i stručnog rada u oblasti procesne tehnike ove godine dodeljeno je prof. dr Radivoju Topiću. Priznanje mu uručuje prof. dr Dejan Radić  

  

Tomislav Simonović, Igor Ivetić i Andrija Petrović (s leva)
 
    

Podršku svojim kolegama dao je i prof. dr Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije pri SMEITS-u. Na slici je sa dr Milovanom Živkovićem.

Nakon završetka 29. Procesinga izabran je novi Upravni odbor Društva za procesnu tehniku koji će voditi pripreme jubilarnog, tridesetog, Procesinga '17. Članovi Upravnog odbora Društva su: 
 1. Miroslav Stanojević (predsednik), Mašinski fakultet, Beograd,
 2. Zoran Radibratović (podpredsednik), Meser Tehnogas AD, Beograd
 3. Dejan Radić (urednik časopisa Procesna tehnika), Mašinski fakultet, Beograd
 4. Aleksandar Petrović, Mašinski fakultet Beograd
 5. Radivoje Topić, Mašinski fakultet, Beograd,
 6. Mirjana Stamenić, Mašinski fakultet, Beograd
 7. Nenad Mitrović, Mašinski fakultet, Beograd
 8. Mirjana Kijevčanin, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd
 9. Dušan Todorović, Mašinski fakultet, Beograd
 10. Miloš Mihailović, Visoka inženjerska škola strukovnih studija Tehnikum Taurunum, Zemun
 11. Nikola Tanasić, Mašinski fakultet, Beograd  

Organizator se zahvaljuje svim članovima Naučno-stručnog odbora, Organizacionog odbora, programskim pokroviteljima, sponzorima i, pre svega, autorima na uloženom trudu. 

Prikaz sastavio:
prof. dr Miroslav Stanojević
predsednik Organizacionog odbora
Procesinga ’16
 
 
U okviru Procesinga 2016 u Sava Centru 3. juna 2016. godine održan je okrugli sto Društva forenzičara i sudskih veštaka mašinske i elektrostruke (DFSV) u cilju razmene dosadašnjih iskustva. Ključni povod održavanja okruglog stola bilo je definisanje naknada i naplate troškova u sudskim postupcima sa stanovišta rada sudskih veštaka i forenzičara. Uzimajući u obzir aktuelnost teme posebna pažnja je bila posvećena razmatranju novih okolnosti koje donosi novi Pravilnik o naknadi troškova u sudskim postupcima (Sl.Glasnik br.9/2016) koji je donet u februaru ove godine. U okviru diskusije u kojoj su učestvovali prof. dr Srbislav Genić, dr Petar Kolendić - članovi upravnog odbora DFSV-a i gospodin Miladin Knežević predsednik Udruženja sudskih veštaka Beograda, a saglasili su se i svi ostali učesnici okruglog stola.
 
Zaključke ovog Okruglog stola možete pogledati ovde. 

Elcom Trade


Generalni pokrovitelj  
52. Međunarodnog kongresa o KGH 

 

Trox

Pokrovitelj izložbe u okviru
52. Međunarodnog kongresa o KGH